10394001_10202171437630863_6484768532164191355_n

Pentru dulceata vom avea nevoie de :

400 g curmale fara samburi

sucul de la o portocala

sucul de la o lamaie

5 – 6 linguri de fulgi de cocos

2 linguri de scortisoara

Vom inmuia curmalele in prealabil timp de aproximativ 5 ore pentru a activa enzimele si pentru a usura munca blenderului.

Punem curmalele in blenderul cu lama S (va recomand unul de 1000 wati, dar va puteti descurca si cu unul de 600),  amestecam si restul ingredientelor si lasam blenderul sa isi faca treaba cam 2 minute. Il mai puteti opri din cand in cand sa amestecati pasta care se lipeste de marginile vasului.

Puteti pastra “dulceata”intr-un borcan la friger timp de mai multe zile fara probleme, o puteti consuma ca atare , puteti face tartine cu biscuiti , o puteti adauaga in cerealele de dimineata sau o puteti folosi drept indulcitor pentru torturi si prajituri.

Eu iubesc curmalele, le-am descoperit destul de tarziu, acum vreo 2 ani si m-am indragostit de dulceata si de aroma lor.

Daca alegeti sa le consumati ca atare fara sa le inmuiati nu uitati sa le spalati inainte pentru a elimina toate impuritatile care se pot regasi pe pielita!

De asemenea cand le cumparati asigurati-va ca nu contin adaos de zahar (cumparati uscate, nu confiate). Le puteti pastra in pungi de hartie sau congela daca sunt proaspete (mai greu de gasit in Romania). Daca cumparati curmale la vrac, verificati sa nu fie umede, altfel riscati sa le aruncati in 2-3 zile. Alegeti-le numai pe cele uscate si intregi

curmale11

Au si numeroase beneficii , unele dintre care va voi enumera mai jos:

  • sunt bogate in fibre naturale,care ajuta la deplasarea cu usurinta a deseurilor prin colon si la prevenirea colesterolului rau (LDL)
  • lupta impotriva constipatiei  si a tulburarilor intestinale , mentinand o flora intestinala normala si imbunatatind considerabil digestia
  • au un efect usor laxativ . Tip :Daca beti dimineata pe stomacul gol un pahar de apa plata cu lamaie si mancati cateva curmale efectul este garantat)
  • sunt o sursa importanta de minerale , dintre care:

-calciu

-fier – ajuta la o mai buna oxigenare a tesuturilor, favorizeaza productia de celule rosii si imbunatateste circulatia sangelui

-sulf

-potasiu -ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale si la mentinerea unui sistem nervos santos

– fosfor

– mangan

– cupru

– magneziu -tonifica muschii si intarzie imbatranirea

-seleniu -ajuta la prevenirea cancerului, si a bolillor cardiovasculare si intareste sistemul imunitar astfel luptand impotriva anemiilor si oboselii cornice

  • si vitamine :

-vitamina A – protejeaza ochii, mentine pielea elastica

-complexul B – imbunatateste sistemul cardiovascular

– vitamina K

131938723

  • datorita bogatiei de vitamine si antioxidanti, curmalele sunt grozave pentru copiii in crestere, pentru anemici (mai ales pentru femei in perioada menstruala ), pentru persoanele in convalescenta
  • sunt utile atunci cand vreti sa pierdeti in greutate, evitand acumularea deseurilor alimentare (atentie la cantitati, un kg de curmale uscate contine aproximativ 3000 calorii, asa ca moderatie! –nu sunt recomandate diabeticilor)
  • curmalele sunt adevarate energizante naturale, fiind extrem de utile in perioadele de efort fizic si intelectual sau iarna pentru intarirea sistemului imunitar
  • contin fluor, deci ajuta la prevenirea cariilor dentare
  • curmalele sunt considerate un excelent supliment alimentar pentru femeile care alapteaza deoarece laptele matern este imbogatit cu elemente necesare dezvoltarii fatului
  • consumul regulat de curmale favorizeaza restabilirea florei intestinale in caz de disbacterioza
  • zaharurile (glucoza , frcuctoza) pe care le contin sunt usor digerabile si nu influenteaza negativ nivelul colesterolul
  • contin un numar mai mare de aminoacizi decat restul fructelor uscate si acizi grasi nesaturati benefici pentru sanatate
  • curmalele au grija de frumusetea si elasticitatea pielii tale, datorita antioxidantilor care protejeaza celulele si previn imbatranirea prematura si vitaminei A, un excelent aliat impotriva vergeturilor si a aspectului tern al pielii

Concluzia, mancati curmale cu orice ocazie, in special in sezonul rece, savurati gustulor dulce si bucurati-va de bogatia de nutrienti pe care o ofera.

Cu drag,

Diana.

Palm_dates_bunch

 

date_palm_grove